Ce este Clubhouse și de ce ar trebui să ne pierdem timpul cu el?

Cristian Manafu
4 min readJan 21, 2021

Am intrat în social media încă de la începuturi. E drept că, în România MySpace nu a fost niciodată un fenomen. Nici Friendster, Bebo sau Orkut. Am avut însă Hi5, Netlog și Neogen. Eu le-am ocolit pe toate și m-am dus direct la Twitter și Facebook, în 2006, respectiv 2007.

Înainte însă de a începe Marea Socializare, m-am înscris pe Flickr și Del.icio.us, două platforme uitate deja, și mi-am făcut cont pe YouTube. De atunci, am încercat aproape toate platformele care au însemnat ceva în cei peste 15+ ani de activitate. Pe unele le-am folosit până au fost închise, pe altele le-am testat un pic sau le-am bifat doar cu un username și atât. Multe — ce-i drept — au venit cu reclamă masivă și cu ambiția să întreacă Twitter, Facebook, YouTube etc. Puține au rămas.

De ce am făcut această introducere lungă?

Pentru că suntem din nou în pragul unei lansări importante. Cel puțin așa se vede dinspre US, unde toată lumea vorbește de săptămâni bune despre Clubhouse, o rețea de socializare audio, aflată încă în stadiul beta, ce nu oferă acces la liber. Din fericire, am primit o invitație de la Robert Katai, după săptămâni pe lista de așteptare, așa că pot răspunde la orice întrebări despre functionalitățile sale. Dar înainte, hai să vă vorbesc un pic despre rețeaua socială a anului 2021, cel puțin până la 20 ianuarie.

Ce este Clubhouse?

Clubhouse este o aplicație mobilă, disponibilă numai pe terminalele iOS (iPhone, iPad, iPod). Asta îmi amintește de Instagram și lansarea sa din 2010 doar pe dispozitivele Apple. I-a luat doi ani aproape să se lanseze și pe Android. Să sperăm că de data aceasta așteptarea va fi mai scurtă. Android este totuși sistemul de operare mobil cel mai folosit astăzi.

Aplicația este gândită ca un loc de discuții și socializare pe baza unor camere de chat, unde îți împărtășești ideile doar prin voce. Este o platformă de discuții, o rețea socială audio. Un Facebook fără poze cu pisici, fără clipuri haioase, fără texte, doar cu conținut audio. Poți crea „camere” (rooms) pe orice subiect dorești sau intra în camere deja existente, pentru a participa la discuții. Ar putea deveni deci un Reddit audio.

Poți avea 3 tipuri de camere: deschise, doar pentru cei din lista ta de prieteni sau private. În camerele altora, vei fi, de cele mai multe ori, doar un „ascultător”. Daca vrei să vorbești, trebuie să primești aprobarea gazdei. În camera ta, tu ești șeful. Tu moderezi conversația. Așadar într-o cameră poți avea 3 roluri: vorbitor, ascultător, moderator.

Cele mai multe conversații sunt inițiate pe moment, când utilizatori accesează aplicația, însă ai opțiunea de a programa discuții, pe care să le anunți comunității, iar cei interesați pot să le treacă în calendar. Odată finalizată discuția, camera este ștearsă automat.

Cum poți avea acces pe Clubhouse?

Deocamdată, îți poți rezerva numele de utilizator. Descarci aplicația pe telefon (iPhone), intri cu numărul de telefon și îți alegi username-ul. Atât. Urmează să primești invitația oficiala (dar nu știi când) sau să rogi un utilizator acceptat deja pe platformă să îți trimită prin sms o invitație. Fiecare nou utilizator are la dispoziție 2 invitații.

De ce a prins atât de repede?

Podcasturile, audio book-urile, articolele citite și chiar mesageria vocală se bucură acum de un interes mare din partea utilizatorilor online. Apreciez că pe acest val urca acum și Clubhouse, poziționându-se că o alternativă pentru podcasting, precum live videos sunt pe YouTube alternativa clipurilor editate și postate. Clubhouse e storytelling audio live fără pretenții și efecte speciale ori editări deosebite.

Mai mult, îți lasă libertatea de a asculta sau vorbi oriunde te-ai afla, fără să îți bati capul că ești într-un loc nepotrivit sau îmbrăcat de casă, așa cum se întâmplă în group video chat.

Succesul Clubhouse se datorează și unor nume cunoscute, precum Jared Leto, MC Hammer, Oprah și Ashton Kutcher, care au conturi pe platformă.

Cum poți să folosești aplicația?

În acest moment, Clubhouse este ca un forum de discuții, însă pe măsură ce va permite un număr mai mare de utilizatori și va avea noi opțiuni, va deschide oportunități multiple creatorilor de conținut și nu numai. Iată câteva posibile întrebuințări:

Brainstorming — Deja facem asta pe Zoom cu camera închisă. Ar putea fi însă mai ușor pe Clubhouse.

Live Podcasting — Discuții și interviuri în serii tematice. În loc să le înregistrăm, le facem live pe Clubhouse

Consultanță — Întâlniri cu clienții sau sesiuni open pentru cei care ne pot fi viitori clienți

Evenimente audio — E ceva inedit, însă deja avem experiență de pe Zoom și aici.

Comunități — Clubhouse oferă opțiunea de a deschide cluburi celor care întrețin discuții recurente. Trebuie să avem cel puțin 3 conversații inițiate înainte de a solicita deschiderea unui club.

Va avea Clubhouse succces?

Greu de zis. Are foarte multe motive pentru a fi un succes al anului 2021, însă în același timp istoria ne-a dat multe exemple de eșecuri majore. Tind să cred că va rămâne o rețea de nișa. Spun asta privind la evoluția live-urilor video.

Au fost popularizate de Periscope și Meerkat acum cinci ani, aplicații închise între timp, și reprezentate înainte de pandemie de către Houseparty, platforma ce permite conversații video în grupuri de maximum 8 persoane.

Tot ce ține de audio, de la asistenții vocali inteligenți la podcasturi și acum Clubhouse, este în creștere acum. Sper să reziste măcar 3 ani. Clubhouse, zic, că podcasturile vor avea o viață mai lungă.

Mă găsiți la @manafu. Spor la vorbit!

--

--

Cristian Manafu

Organizator de evenimente, blogger, trainer si consultant in social media.